Șofatul pe drumurile din România, sport extrem și periculos. Sute de mii de accidente au loc, dar și despăgubirile sunt „grase”

de: Alexandru Puiu
07 07. 2023

Drumurile publice din România sunt destul de periculoase, dacă ținem cont de faptul că, anual, au loc numeroase accidente soldate, din păcate, cu pierderi de vieți omenești. Totuși, mai există un aspect interesant în toată această situație, anume valoarea daunelor ce se plătesc în urma accidentelor auto de la noi din țară.

Conform datelor publicate de specialiștii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), la noi în țară, în fiecare an, au loc în medie 400.000 de accidente rutiere.

O cifră de-a dreptul înfiorătoare, dacă ne gândim că în fiecare situație vorbim despre povești de viață, despre familii poate distruse și destrămate pentru totdeauna.

Care e realitatea dură de pe șoselele din România. Cifre înfiorătoare

UNSAR mai vine însă cu o informație cel puțin interesantă, precizând că mai suntem campioni la un capitol. Mai precis, România se află şi în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident în parte.

”Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul ţărilor europene la acest capitol. Multe dintre aceste accidente sunt soldate cu pagube materiale sau sunt marcate de tragedii – vătămări corporale şi decese. Ţara noastră se situează, de asemenea, şi în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA (dauna medie RCA).

Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Pentru comparaţie: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 euro, în Ungaria 1.920 euro, iar în Croaţia 2.010 euro.

Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria şi cu 7% mai mari decât în Croaţia”, au transmis cei de la UNSAR.